De flesta hus- och lägenhetsaffärer som tar plats i Linköping sker på olika sätt.

Men generellt finns det ett flertal steg som många förhåller sig till, och dessa berättar vi om i denna artikel.

7 steg för att köpa bostad i Linköping

  1. Kartlägg marknaden.
  2. Skaffa ett lånelöfte.
  3. Undersök bostadsobjekten noga.
  4. Skriv kontrakt och betala handpenningen.
  5. Försäkra huset.
  6. Gör slutbetalningen.
  7. Flytta in.

Nedan berättar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Kartlägg bostadsmarknaden i Linköping

Själva kartläggningen gör du bäst på en bostadsportal såsom Bovision, som bland annat listar villor som är till salu i Linköping. Medan du gör kartläggningen är det även en bra idé att fundera över vad du maximala budget för ditt bostadsköp ligger på.

2. Skaffa lånelöfte

När du skaffar ett lånelöfte hos en bank får du ett tydligt svar på vad din framtida bostad får kosta. Ett lånelöfte måste du i regel ha för att ens kunna delta vid framtida budgivningar.

Om du mot förmodan får buda utan lånelöfte blir sannolikt alla parter arga på dig samtidigt som de ser dig som oseriös. Värt att veta är även att ett lånelöfte är giltigt i sex månader och att du kan ansöka om lånelöfte till upp till 85 % av bostadens värde.

Den återstående delen av finansieringen ska du kunna täcka med en kontantinsats. Alternativt kan du ta ett kontantinsatslån, men för att få ett sådant krävs särskilt goda ekonomiska förutsättningar.

3. Undersök bostadsobjekten

Nu ska du undersöka de bostadsobjekt du är intresserad av, eller för att tala klarspråk du gå på visning. I samband med att du går på visningar ska du tänka på att du som köpare har undersökningsplikt, vilket medför att du borde anlita en besiktningsman innan du lägger bud.

Ibland kan säljaren redan ha anlitat en besiktningsman, och iland kan du även övertala säljaren om att dela kostnaden för bostadsbesiktningen.

Du ska även säkerställa att det finns en energideklaration som säger vad energiförbrukningen ligger på. Om det inte finns någon energideklaration har du rätt att begära fram en sådan, och det är alltid säljaren som ska betala för den. Att sälja en bostad utan energideklaration är inte tillåtet.

4. Skriv kontrakt och betala handpenning

Efter du vunnit budgivningen ska du skriva under ett köpekontrakt. I det kontraktet ska de villkor som finns inför fullföljande av köpet stå med. Ett ganska vanligt tillägg är en besiktningsklausul som i regel säger att köparen har rätt att dra sig ur om det finns större anmärkningar vid besiktningen.

Handpenningen är i regel 10 % av köpeskillingen, och den summan återfås normalt sett inte om du som köpare ångrar dig efter påskrift.

5. Försäkra din bostad

Om du inte har en bostadsförsäkring får du inte heller flytta in i din bostad (om du har lån på den). Detta då banken vill ha garantier för att de får tillbaka sina pengar vid exempelvis en brand som totalförstör hela huset.

6. Gör den sista betalningen

Vid tillträdesdagen, alltså den dag du flyttar in ska du betala den återstående delen av köpesumman. Du ska även betala kostnader för pantbrev (om det behövs) och lagfart (obligatoriskt).

7. Nu kan du flytta in i din nya bostad

Så fort du fått nycklarna kan du flytta in. Tänk gärna på att göra en snabb översyn för att säkerställa att inget gått sönder sedan visningen. Om något inte är som det ska borde du kontakta mäklaren som kan medla fram en passande lösning mellan dig och säljaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *