Bor du i Linköping och har investerat i en elbil? Vad roligt, det är ett smart val både för dig och klimatet. Men för att du som elbilsägare i Linköping ska kunna njuta av din eldrivna bil krävs det också att du då och då laddar bilen.

Att ladda en elbil vet de allra flesta är långt mycket billigare än att tanka en traditionell fossildriven bil. Frågan är om det till och med går att tanka gratis i Linköping? Det ger vi dig svaret på här och dessutom får du en mängd andra alternativ för uppladdning av din elbil i Linköping.

Kan man ladda sin elbil gratis i Linköping?

Nej. Det finns dessvärre ingenstans i Linköping du kan ladda din bil gratis. Det är i regel väldigt ovanligt att numera hitta laddstationer som erbjuder gratis laddning, detta var dock vanligare för några år sedan när elbilar var något nytt.

Det finns dock en mängd andra platser där du kan ladda din bil i Linköping till ett långt mycket mer förmånligt pris än att tanka en traditionell fossildriven bil.

Nedan presenterar vi några utav dem.

Laddplatser i centrala Linköping

I de centrala delarna i Linköping finns flertalet parkeringsgarage som både erbjuder parkering men också laddning av elbil. Dessa laddningsplatser erbjuder ofta ingen snabbladdning men i regel är landningshastigheten trots detta ofta högre än den som du har hemma vid din egna laddbox.

I centrala Linköping hittar du bland annat:

Laddningsplatser vid Linköpings Universitet

Vid populära Linköping universitet, som även det är beläget relativt centralt i Linköping, finns två laddplatser. Båda Laddstationerna erbjuder laddning med en hastighet på 22 kW med en typ 2 kabel.

Vid Linköping Universitet hittar du:

Snabbladdning utanför centrala Linköping

När du har bråttom eller är ute på resande fot kan det vara bra att ha koll på vart snabbladdningsstationerna i Linköping ligger. Som med de flesta andra snabbladdningsstationer i Sverige är även dessa belägna utanför centrala Linköping längst de större vägarna.

Linköpings snabbladdningsstationer erbjuder full uppladdning på omkring 30 minuter med en laddningshastighet på omkring 50 kW och uppåt.

I Linköping hittar du bland annat dessa snabbladdningsstationer

Tesla Supercharger

Utanför Linköping längst E4:an ligger det också en Tesla supercharger station som erbjuder hela 250 kW i laddningshastighet. Dessa typer av Supercharge stationer finns utplacerade runt om i Sverige, ofta nära de stora motorvägarna för att du snabbt ska kunna ladda din bil när du är på resande fot.

Tesla Supercharger station Linköping

Varför kan man inte ladda gratis i Linköping?

Svaret ligger helt enkelt i att den infrastruktur runt elbilsladdning har kostat pengar och därför ses det som en skälig anledning att nu börja ta mer betalt för uppladdning av sin elbil.

Förr var gratis laddning en morot till att fler skulle skaffa elbil men eftersom trenden nu bara ser ut att växa sig starkare, alltså att fler väljer elbilen framöver traditionella